Ta prosta wersja naleśników jest najlepsza pod słońcem. Choć słodka, to bardzo zdrowa
Moje dzieci naleśniki mogłyby jeść przez cały dzień, zwłaszcza te ze słodkimi dodatkami. Dlatego wymyśliłam im taką wersję naleśników, która mimo, że jest słodka, to też bardzo zdrowa. A to za sprawą pysznego, cennego produktu, jakim jest miód. Takie słodkie naleśniki będą jak znalazł w sezonie jesiennych infekcji.
Z czym podać naleśniki na słodko?
Naleśniki w słodkiej wersji można podać z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgamy po różne dżemy i krem czekoladowo-orzechowy. Jednak dobrym, słodkim dodatkiem do naleśników będą też prażone jabłka czy serek homogenizowany i banan. Naleśniki można też nadziać twarogiem z dodatkiem rodzynek albo skórki pomarańczowej. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych.
Jak zrobić naleśniki z miodem?
Przy przygotowaniu naleśników z miodem nie ma za dużo pracy. Wystarczy tylko rozmieszać niezbyt gęste ciasto, usmażyć z niego cienkie naleśniki, a po złożeniu polać je miodem.
Przepis: Naleśniki z miodem
Słodkie naleśniki z miodową polewą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki miodu do polania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, mleko, olej, cukier i sól. Zmiksuj lub wymieszaj dokładnie ciasto, by nie miało grudek. Odstaw je na 15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylewaj na nią kolejno porcje ciasta i smaż je po 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśniki zrobią się złociste.
- Podawanie naleśnikówNaleśniki złóż na cztery części. Rozłóż je na talerzach, polej płynnym miodem.
Wskazówka: Zamiast miodem, naleśniki możecie polać syropem klonowym. Też powstanie zdrowa, słodka wersja tego dania.
Jak przygotować naleśniki, by były miękkie i elastyczne?
Najsmaczniejsze naleśniki to te miękkie i elastyczne. By takie były, trzeba pamiętać o kilku zasadach.
- Ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste. Powinno mieć konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki.
- Po wymieszaniu składników ciasta, całość należy odstawić na ok. 15 minut, by mąka napęczniała. To sprawi, że naleśniki nie będą się rwały w czasie smażenia.
- Aby mąka szybciej napęczniała, do ciasta można dodać też kilka łyżek gorącej wody.
- W czasie smażenia naleśników nie należy używać zbyt dużych ilości tłuszczu. Na nim naleśniki usmażą się na chrupiąco.
- Naleśników nie należy też zbyt mocno rumienić. To bowiem również usztywnia placki.
- Zdjęte z patelni naleśniki należy układać na talerzu w stosik i trzymać pod przykryciem. Dzięki temu nie wyschną, a przyjemnie zaparują i długo będą ciepłe.